Dataopslag in de cloud: bespaar geld!

Ga terug

Dataopslag in de cloud: hoe kun je er geld mee besparen? Een vergelijk van de cloudoplossingen van Amazon, Microsoft en Google.  Een blik op de kosteneffectiviteit van de cloudoplossingen van Amazon, Microsoft en Google op het gebied van dataopslag in de cloud.

Hoe werkt dataopslag in de cloud?

Amazon Simple Storage (S3) is de voornaamste applicatie op het gebied van bestandsopslag binnen de AWS cloud infrastructuur. Bij Microsoft Azure is dit Azure Blob Storage. S3 is makkelijk schaalbaar en zeer goed beveiligd. Deze applicatie wordt geroemd om zijn veelvoud aan functies. De applicatie wordt, onder andere, gebruikt door grote organisaties als Sysco en Nielson. Het meest besproken voordeel van S3 is de kosteneffectiviteit van de applicatie. Deze zullen we in dit artikel verder bespreken. Ook zullen we een vergelijking maken met dezelfde toepassing van Microsoft Azure. 

De tegenhanger van S3 is Microsoft Azure’s Blob Storage. Waar S3 veel verschillende functies heeft, blinkt Azure Storage uit in de mogelijkheden voor developers om de applicatie te koppelen aan hun eigen systemen. Er zijn diverse beveiligde API’s beschikbaar en er kunnen meerdere coderingstalen gebruikt worden om de applicatie te koppelen aan jouw eigen systemen. Dit alles is in een overzichtelijke user-interface gegoten, in de vorm van Azure Explorer. 

Wat zijn de geldbesparende voordelen dataopslag in de cloud?

Amazon

De oplossing van AWS, S3, staat bekend om het leveren van een kosteneffectieve oplossing, zonder daarbij aan prestaties in te leveren. De service is voornamelijk pay-as-you-go, dus gebruikers betalen alleen voor datgene dat ze écht gebruiken. Door gebruik te maken van een slimme manier van dataopslag in de cloud zijn alle opgeslagen gegevens snel te benaderen. Dit heeft AWS gekoppeld aan een gebruiksvriendelijke interface. Deze manier van aanbieden is erg klantvriendelijk. Op het moment dat jouw bedrijf groeit én er meer functionaliteiten gewenst zijn, dan kan dit direct worden bijgeschakeld. 

Microsoft

Wat opvalt bij Azure Storage is dat er een duidelijk beveiligingsbeleid wordt gehanteerd om dataverlies te voorkomen. Door middel van double redundancy zorgt de applicatie ervoor dat er nooit data verloren gaat, ook niet bij permanent corrupte data. Dit is ook beschikbaar bij AWS, maar vereist wel méér eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker. De kosten voor langdurige processen om data terug te vinden spaar je dus uit bij Microsoft Azure Storage. Uiteraard bieden AWS’s S3 en Microsoft Azure Blob Storage, zoals je mag verwachten, de hoogste beveiligingsgraad op hun applicaties. De service van Microsoft is schaalbaar, daarbij kun je dus direct opschalen bij meer benodigde opslagcapaciteit. 

Wat betreft het schalen van functionaliteiten en, het pay-as-you-go principe dat AWS hanteert, ligt Microsoft nog wat achter. Op dit moment biedt Azure Storage alleen prijsverschillen aan op basis van de hoeveelheid opgeslagen data en niet op basis van de gebruikte functionaliteiten. 

Hoe snel haal je data uit de cloud?

Als we vervolgens kijken naar hoe de data wordt opgeslagen in beide systemen, dan kunnen we concluderen dat daar weinig verschil tussen zit. Beide applicaties maken gebruik van blockchain storage. Dat wil zeggen dat de data wordt opgedeeld in kleine, aan elkaar verbonden blokjes. Als je vervolgens iets wil veranderen aan de data, dan kun je ervoor kiezen om enkel en alleen dát gedeelte aan te passen. Wil je grotere bestanden opslaan in deze applicaties, dan is er de mogelijkheid om ruimte te reserveren tot vijf terabyte. 

Bij AWS maken ze een onderverdeling tussen vaak gebruikte data en gearchiveerde data. Op deze manier kun je snel bij veelgebruikte data en stel je ook belangrijke data veilig die je niet wil verliezen. Het terughalen van verouderde en gearchiveerde data komt wel tegen een meerprijs. Echter, dit voorkomt dat de prijs per opgeslagen gigabyte veel hoger wordt, terwijl je deze data toch niet (vaak) gebruikt. Ook bij Microsoft Azure Storage hebben ze deze onderverdeling, weliswaar is deze minder uitgebreid. Het kan daar voorkomen dat je vaker (extra) betaalt voor het gebruiken en terughalen van data, die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Gebruik je op dit moment al veel AWS- of Microsoft-systemen in jouw organisatie, dan kan het lonend zijn om binnen die infrastructuur te blijven. De kosten die het migreren van de data met zich meebrengt wegen niet op tegen de minimale voordelen die overstappen je oplevert. Zoals vaak gebeurt bij aanbieders van cloudoplossing komen updates het eerst naar applicaties die aangesloten zijn binnen hetzelfde ecosysteem en pas daarna komen de zogeheten third-party applicaties aan bod. 

Dus wie wint de categorie: dataopslag in de cloud?

Als je gaat voor maximale integratie met jouw huidige IT-infrastructuur dan is de keuze voor Microsoft Azure Storage helemaal zo gek nog niet. Developers spreken met veel lof over de integratie-mogelijkheden van Azure Storage, terwijl de gebruikersinterface van AWS volgens de gebruikers te wensen over laat. Betaal je liever alleen voor wat je écht gebruikt, dan kun je beter kiezen voor AWS’s S3. AWS biedt je de mogelijkheid om oude data tegen een goedkopere prijs op te slaan. Bij Microsoft Azure Storage is dit ook mogelijk, alleen de onderverdeling is daarbij minder flexibel. 

Bij beide aanbieders moet voor (extra) ondersteuning betaald worden. Dit is bij veel SaaS-aanbieders het geval en daarmee geven we op dit vlak Microsoft Azure het voordeel, aangezien die oplossing gebruiksvriendelijker is. Daarnaast is Azure Blob Storage beter aan te sluiten op de eigen bedrijfssystemen en integraties, waardoor de noodzaak voor ondersteuning wellicht minder noodzakelijk is. 

Als we het onderwerp van dit artikel hanteren dan wint AWS, in mijn ogen, deze strijd op basis van kosteneffectiviteit van de oplossing en Azure op basis van gebruiksgemak en mogelijkheden. Het hangt er dus vanaf wat jouw doel is en waar je deze dataopslag in de cloud voor wil gebruiken.

Tot slot verdient Google Storage een eervolle vermelding. De wereldwijde IT-gigant begeeft zich ook op het gebied van massale dataoplsag. We kennen immers al sinds jaar en dag Google Drive als onze eigen data-opslag applicatie. Daarnaast gaat dit artikel over een kosteneffectieve oplossing voor dataopslag in de cloud. Gezien de huidige prijs (te duur) van Google en de functionaliteit die Google Storage biedt, gaat een dergelijke vergelijking nog niet op. 

Bronnen:

  • https://azure.microsoft.com/en-gb/pricing/details/storage/blobs/#pricing
  • https://aws.amazon.com/blogs/
  • https://azure.microsoft.com/nl-nl/blog/
Deel dit artikel!