Duurzaam ondernemen en cloudbeveiliging

Ga terug

Tijd en geld zijn twee belangrijke eigenschappen als het gaat om de keuze voor een cloudaanbieder. Nu wel deze twee onderwerpen hebben getackeld in eerdere artikelen is het nu tijd om te bekijken voordelen duurzaam ondernemen en cloudbeveiliging hebben.

Hoe kun je duurzaam ondernemen en cloudbeveiliging combineren?

Net zoals we zagen bij de centralisatie van data-opslag is centraal gelegen beveiliging energie-efficiënter. Dat wil zeggen dat de grote cloudaanbieders hun datacenters veel efficiënter in kunnen regelen dan de gemiddelde organisatie. Zo claimt Google dat hun datacenters wel tot twee keer efficiënter opereren dan de gemiddelde datacenters bij bedrijven. Dit scheelt, onder andere, in het gebruik van energie voor de koeling van de apparaten.

De meeste cloudaanbieders hebben milieubesparende maatregelen hoog op de agenda staan. Op deze manier ontstaat er een soort wedloop tussen de cloudaanbieders om het meest milieubesparend te zijn, geen slechte zaak lijkt ons. Met name het terugbrengen van de schadelijke uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energie.

Tot slot kun je door het gebruik van slimme technologie als bedrijf vaak zelf zien hoe groot jouw schadelijke uitstoot is. Door hier mee aan de slag te gaan kun je niet alleen door het gebruik van centrale data-opslag bij een cloudaanbieder jouw steentje bijdragen aan het milieu. Je kunt ook door jouw eigen bedrijfsprocessen beter in te richten net dat stapje extra doen.

Hoe gebruiken Microsoft, Google en Amazon deze initiatieven?

Als we de cijfers van Google mogen geloven dan hebben ze hun energieverbruik met 15% terug weten te dringen door gebruik te maken van AI. In het specifiek van Machine Learning. Deze technologie is zelflerend en gebruikt sensoren in combinatie met historische data om de energiebehoefte te voorspellen. Daardoor staan apparaten niet nodeloos aan en scheelt dit kosten in verbruik, koeling etc.

Bij Microsoft verleggen ze de inzichten naar de klant. Door hun blockchain-technologie is de klant in staat om in real time bij te houden wat de impact is van hun cloudgebruik op het milieu. Op basis van deze informatie kan de organisatie dan weer beslissingen maken om hun negatieve invloed op het milieu terug te dringen.

Amazon combineert deze twee technieken in hun AWS Green Compute Program en de Sustainability Lake. Het eerste initiatief zorgt ervoor dat de klant gemakkelijk kan kiezen voor meer milieuvriendelijke oplossingen, bijvoorbeeld als het gaat om energieverbruik. Het tweede programma geeft de klant inzichten in het energieverbruik en het gevolg daarvan voor het milieu.

Duurzaam ondernemen en cloudbeveiliging: waar maak je het verschil?

Zoals bij veel van de onderwerpen die we in deze serie hebben aangesneden komen de initiatieven en programma’s vaak voor een groot deel overeen. Zijn er dan ook verschillen aan te merken op basis waarvan je een keuze zou kunnen maken?

Zowel Google als Microsoft hebben hun Zero Net-Emission-belofte net iets eerder op de agenda staan dan Amazon, namelijk in 2030. Amazon mikt daarbij op 2040 en dat is eigenlijk veel te laat in de ogen van veel milieuactivisten. Op basis daarvan zou je dus een keuze kunnen maken voor Google of Microsoft.

Google gebruikt bovendien hoofdzakelijk gerecyclede materialen en Microsoft heeft dan weer de meest uitgebreide beloftes gedaan als het gaat om milieubesparende maatregelen. De hoeveelheid van de beschikbare beveiliging features is dan weer groter bij Google.

Wie wint deze strijd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Heb je zeer complexe beveiligingsvraagstukken, dan zou je wellicht het best voor Google kunnen kiezen. Google Cloud heeft het meest uitgebreide pakket en biedt ook nog eens voldoende mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Wil je all-out op de duurzaamheidsinitiatieven dan is Microsoft een uitstekende keuze. Het biedt een prima platform met een aantal zeer verregaande initiatieven om de milieudruk door het gebruik van cloudoplossingen te verlagen.

Als minst goede keuze, op basis van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zien we Amazon terug. Met name het gebrek aan transparantie over de beloftes die Amazon doet breekt ze de kop. Als jouw organisatie het welzijn van het milieu hoog in het vaandel heeft staan, dan kun je op dit moment beter niet voor Amazon kiezen.

Bronnen:

Deel dit artikel!