Aegon bouwt haar data-platform in AWS

Ga terug

Met een data-platform gebaseerd op AWS maakt Aegon zich los van de beperkingen van legacy-systemen. In dit eerste artikel over ons AWS data-platform legt Jasper Buschgens, Senior Capability Manager, uit hoe de architecten en Devops teams een sprong vooruit maken door data-oplossingen te bouwen in de cloud.

Er verandert veel in de financiële dienstverlening. Klanten vragen 24/7 service en de maatschappij stelt steeds strengere eisen rondom data privacy, om maar een paar zaken te noemen. Aegon wil snel en flexibel in kunnen spelen op deze veranderingen en daarom is één van de belangrijkste elementen in haar IT-innovatiestrategie het werk aan een cloud based (AWS) data platform.

Maar tegelijkertijd staan er nog steeds legacy enterprise-applicaties en databases in mainframe-omgevingen. We willen ook de data uit die systemen realtime, veilig en accuraat beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld complexe data-analyses en modelvalidaties.” Jasper ziet dat veel bedrijven query’s rechtstreeks op de onderliggende databases uitvoeren. “Dat kan zorgen voor extra belasting op die systemen. Het lost het probleem van datasynchronisatie tussen de verschillende systemen niet op en is ook niet de veiligste oplossing.”

“Vijf Devops teams ontwikkelen continu aan het platform”

In plaats van doorontwikkelen op de bestaande infrastructuur met centrale datawarehouses en oplossingen zoals Data Vault namen de architecten van Aegon een sprong voorwaarts en besloten een data-platform te bouwen in AWS. Emile Claassens, System Architect van het platform, vertelt meer hierover: “Aanvankelijk was het data-platform een kopie van onze kerndatabases, een data-lake. Inmiddels zijn we geëvolueerd naar een volwaardig data-platform en kunnen we bijvoorbeeld de staat van elke bron in het verleden terughalen. We slaan dus ook alle wijzigingen op. Een soort tijdreizen”, grapt Emile. Alle ontwikkelingen aan het platform gebeuren in-house en zijn cloud-native. “We mogen daarbij graag experimenteren met nieuwe mogelijkheden op het AWS-platform.”

Er wordt hard gewerkt aan Aegon’s Data Lab, een omgeving waarin de data-analisten en gebruikers in de business zelf hun modellen en analyses kunnen ontwikkelen met gebruik van de data in het platform. Gebruikers krijgen niet direct toegang tot het data-platform. In plaats daarvan worden dataset gepubliceerd die fit-for-purpose zijn. Dat kan permanent zijn, zoals voor voor onze klanten in de Aegon-app, die hun bankgegevens of pensioenwaarde willen inzien, of tijdelijk voor een data-analyse van de marketingafdeling. Hiermee waarborgen we ook naleving van de privacy regelgeving”.

Het data-platform is operationeel, maar de ontwikkeling gaat in hoog tempo door. Vijf Devops-teams werken continu aan het platform. “We kijken hoe we nog efficiënter met data om kunnen gaan, of hoe we veiliger en sneller kunnen publiceren. Tegelijkertijd zijn we verschillende applicaties aan het uitfaseren of migreren en dan moeten we natuurlijk wel zorgen dat de data daaruit beschikbaar blijft.”

“En hoe nu verder?”

In overleg met de business worden per kwartaal prioriteiten bepaald tijdens zogeheten PI-events. “Maar daarna is het aan de teams hoe ze het oplossen. Het kan voorkomen dat een vraag zo uniek is dat ze met een andere taal gaan werken. Bij data-platform wordt veel gebruikgemaakt van Python, maar in sommige gevallen kan het interessant zijn om in R te programmeren. We geven developers deze ruimte.” De laatste sprint van elk kwartaal is overigens helemaal een ‘feestje’ voor developers. “Dat is een innovatiesprint en die vullen de developers zelf in. Ze experimenteren dan met zaken die ze zelf nuttig of interessant vinden, en op hun eigen manier.”

Inmiddels worden de contouren van het traject ‘Data-platform 2023’ duidelijk, meldt Jasper. “De teams kijken nu hoe dit vorm krijgt en zullen het platform mogelijk grotendeels herbouwen. Feitelijk gaat het om een soort Data-platform 2.0. We zitten nu in de designfase.” Emile Claassens, system architect voegt toe: “Uiteindelijk willen we naar meer self service, zodat onze klanten van het data-platform meer zelf kunnen doen aan de hand van service API’s en een volwaardige GUI. Het dataplaform wordt daarmee een soort Saas product, een one-stop shop voor data integratie en Business Intelligence.

Aegon Cloud developer
Deel dit artikel!