Hoe gebruik je AI en bespaar je tijd?

Ga terug

Verreweg het meest besproken onderwerp in IT-landschap is momenteel artificial intelligence. De meeste mensen hebben inmiddels gehoord van CHAT GPT en welke voordelen en gevaren deze technologie biedt.

In ons vorige artikel kon je lezen hoe je kosten kunt besparen door het gebruik van AI. In dit artikel kijken we verder naar de tijdbesparing die je kunt realiseren door AI toe te passen. We geven daarbij antwoord op, onder andere, de vraag: hoe gebruik je AI en bespaar je tijd. We zullen daarbij de grootste cloudaanbieders weer tegenover elkaar zetten: Microsoft, Amazon en Google. 

Hoe kun je tijd besparen door het gebruik van AI?

Zoals we in het vorige artikel hebben kunnen lezen kun je kosten besparen door bepaalde taken te automatiseren. In het kader van tijd is geld, geldt dit dus ook voor tijdbesparing. Werknemers kunnen niet 24/7 werken, waar een AI-gestuurde computer dat wel kan. Er is dus geen downtime meer en processen kunnen veel sneller worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen fysieke medewerkers efficiënter kunnen worden ingezet voor taken die niet door AI kunnen worden uitgevoerd. Deze werknemers zijn minder tijd kwijt met het analyseren en vergaren van data, want dit is al door AI uitgevoerd. 

Als consument kun je door AI betere aanbevelingen krijgen op basis van AI-data. De technologie is beter in staat om data te analyseren en op basis daarvan jouw (koop)gedrag te voorspellen. Op die manier ben je minder tijd kwijt met het vinden van de juiste producten. 

In een maatschappij waar we steeds minder tijd hebben voor steeds meer en complexere taken kan AI uitkomst bieden om ons leven efficiënter in te richten. Er klinken veel geluiden over de gevaren van AI en dat het ons leven over zou gaan nemen. De uitdaging ligt in het accepteren en omarmen van de technologie en deze in te zetten zodat het jouw leven verrijkt. 

Hieronder kijken we specifieker naar de technieken die AI biedt om efficiënter te kunnen werken.

Welke techniek gebruikt AI om tijd te besparen?

In de IT-wereld is er een ware wapenwedloop aan de gang als het gaat om AI-toepassingen. Welke technieken zijn er op de markt? Hoe gebruik je AI en bespaar je tijd? Zomaar vragen die opkomen als we het hebben over dit onderwerp.

De eerste wijd gebruikte AI-techniek om tijd te besparen is autotagging-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat data automatisch wordt geclassificeerd en getagged met logische labels. Dit zorgt ervoor dat bestanden sneller kunnen worden teruggevonden. Op die manier kun je tijd besparen door niet uitgebreid te hoeven zoeken naar de juiste gegevens. 

Als je voor jouw werk veel gebruik maakt van foto en video, dan kan objectdetectie een belangrijke techniek voor je zijn. AI kan daarbij de foto’s en video’s automatisch taggen en clusteren, zodat je deze snel overzichtelijk kunt weergeven. Bijvoorbeeld op jouw website of in het stellen van medische diagnoses.

We kennen allemaal wel de opname-apparaten waar we onze gedachten op kunnen loslaten. Dit vereist echter wel handmatige verwerking om het digitaal beschikbaar te maken. Met speech-to-text is dit verleden tijd. Je kunt zo in real time documenten, e-mails en andere geschreven tekst beschikbaar maken door deze in te spreken.

Het mooiste van AI is het zelflerend vermogen van deze technieken. Of we het nu hebben over foto-detectie, klantreviews of auto-classificatie. De techniek leert van de fouten die het eerder heeft gemaakt en zal de techniek daarop optimaliseren en verbeteren. 

Hoe verhouden de AI-toepassingen zich tot elkaar?

We kijken naar Amazon, Microsoft en Google en hoe deze platformen zich verhouden tot elkaar. 

Google heeft een unieke autotagging-techniek waarmee je veel tijd kan besparen bij het zoeken van bestanden. Werk je met veel bestanden, bijvoorbeeld op een storage server, dan kan Google een goed platform voor je zijn. Als we kijken naar deze techniek, dan heeft Microsoft Azure een vergelijkbare oplossing hiervoor. De autotagging-techniek zorgt ervoor dat bestanden 80% sneller kunnen worden teruggevonden, althans volgens Microsoft zelf. 

Opvallend genoeg heeft Amazon S3 deze mogelijkheid niet. Er is wel een manier om automatisch tags toe te voegen aan jouw bestanden, maar dit gebeurt op basis van zelf ingestelde regels en niet door de AI-toepassing. Op basis hiervan zouden we kiezen voor Google of Microsoft. Zeker omdat Amazon’s S3 ook nog de duurste aanbieder is. Daarbij is Google nog volop in ontwikkeling en Microsoft Azure is al een meer gevestigd platform. Onze keuze gaat dus uit naar Microsoft Azure. 

Als we kijken naar object-detectie dan kunnen we vaststellen dat deze techniek bij alle aanbieders beschikbaar is en ongeveer hetzelfde doet. Het enige verschil is dat de toepassing van Amazon volledig beheerd wordt door de applicatie. Dit biedt minder flexibiliteit dan bij Microsoft Azure en Google, waarbij je de techniek zelf kunt beheren. Microsoft Azure is de snellere toepassing, dus ook hier kiezen we voor Azure. 

Voor de speech-to-text techniek zien we een vergelijkbare tendens. Amazon heeft de techniek volledig in beheer in hun applicatie. Bij Microsoft en Google heb je meer flexibiliteit en kun je op maat gemaakte vocabulaire toevoegen. Microsoft Azure is iets goedkoper, dan zouden we voor die toepassing kiezen.

Tot slot het zelflerend vermogen van deze toepassing, de zogeheten machine learning. Hier zien we weinig verschillen tussen de platformen. Maak je gebruik van meerdere AI-technieken, dan kun je voor deze techniek terecht bij het platform naar keuze.

Dus wie wint de categorie: tijdsbesparing en AI?

Wanneer we alle resultaten onder elkaar zetten, dan kunnen we concluderen dat Microsoft Azure, volgens ons, de grote winnaar is. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende technieken en welk platform volgens ons het meest geschikt is om tijd te besparen door het gebruik van AI. 

Bronnen: 

https://aws.amazon.com/ai/

https://ai.google/why-ai/

https://aws.amazon.com/machine-learning/

Deel dit artikel!