Cloudbeveiliging en tijdbesparing: hoe werkt dit?
In dit artikel nemen we je mee op zoek naar het antwoord op de vraag: Cloudbeveiliging en tijdbesparing: hoe werkt dit? In het vorige artikel heb je kunnen lezen dat je door gebruik te maken van beveiliging in de cloud mogelijk veel geld kunt besparen. Zoals de aloude uitspraak zegt: tijd is geld. Dus ook door tijd te besparen kun je zoveel mogelijk de kosten omlaag brengen.
Hoe levert cloudbeveiliging tijdbesparing op?
In eerste instantie is het interessant om te kijken hoe cloudbeveiliging tijdbesparing oplevert. Het hedendaagse bedrijfsleven vaart bijna volledig op informatie(technologie). Daarom is de druk op IT-afdelingen in de laatste jaren alleen maar toegenomen. Als je dan een arbeidsintensieve taak als beveiliging onder kunt brengen bij een cloudaanbieder, dan kun je jouw dure IT-team inzetten op andere belangrijke projecten. Zo bespaar je dus tijd (en geld) door de beveiliging van jouw IT-infrastructuur en data bij een cloudaanbieder onder te brengen.
Om de systemen draaiende en veilig te houden is het up-to-date houden van beveiligingssoftware essentieel. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar wanneer je dit uitbesteed aan een cloud provider, dan gebeuren deze updates automatisch. Weer een project minder waar jouw IT-afdeling zich zorgen om hoeft te maken.
Als je een complexe IT-infrastructuur hebt, dan kan het een flinke klus zijn om op alle systemen de juiste en up-to-date beveiligingssoftware te onderhouden. Veel van de cloudaanbieders bieden een gecentraliseerde omgeving waarin je de beveiligingssystemen kunt beheren en up-to-date houden. Zo hoef je dus niet van locatie naar locatie te reizen, wat een tijdrovende klus is en het is ook nog eens veiliger.
Tot slot heeft beveiligingssoftware in de cloud als voordeel dat alle data direct wordt opgeslagen en bewaard. Zo voorkom je dat gevoelige data op straat komt te liggen of zoek raakt. Het terughalen van verwijderde data is bovendien snel en simpel, waardoor hier geen dure arbeidsuren verloren gaan.
Cloudbeveiliging en tijdbesparing: hoe kun je hier gebruik van maken?
Zoals altijd zullen we de vergelijking maken tussen Microsoft, Amazon en Google. Deze partijen gelden wereldwijd als de grootste cloudaanbieders. Het lijkt ons daarom zinvol om deze aanbieders tegen elkaar af te zetten als het gaat om tijdbesparing door cloudbeveiliging. We zullen in dit artikel ook iets dieper ingaan op de specifieke toepassingen van deze aanbieders ten aanzien van beveiliging in de cloud.
Microsoft:
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft beveiliging altijd al hoog in het vaandel gehad. Vanaf de Windows 95 tijden was beveiliging één van de speerpunten van de campagne van oprichter Bill Gates. Deze lijn hebben ze doorgetrokken in hun cloud systemen. Met Microsoft Defender for Cloud worden automatisch kwetsbaarheden gescand en oplossingen aangeboden. Het systeem is dus proactief in het afhandelen van beveiligingsissues.
Met Microsoft 365 hebben bedrijven een volledige business suite in de vorm van één omgeving. Microsoft 365 Defender is daar de beveiligingstak van. In dit onderdeel van de software zit bijvoorbeeld beveiliging voor in- en uitgaande e-mail, zodat gevoelige informatie niet gestolen kan worden. Ook zit er beveiliging op voor mogelijke phishing, hacking en malware.
Tot slot maken alle door Microsoft aangestuurde apps gebruik van Microsoft Cloud App Security, zodat ook binnen de apps van Microsoft dezelfde beveiliging gewaarborgd kan worden. Al deze features zorgen ervoor dat jouw IT-afdeling zich geen zorgen hoeft te maken over de beveiliging van de systemen, dat heeft Microsoft al voor je gedaan.
Amazon:
Bij cloud service provider Amazon geldt voornamelijk hetzelfde laken een pak. Hieronder zetten we een aantal, van Amazon’s, meer unieke toepassingen onder elkaar. Met Amazon’s Cloudwatch analyseert de software ongebruikelijk internetverkeer en kan de gebruiker daarvoor waarschuwen.
Als je een groot intern beveiligingssoftware team hebt dan kan IAM (Internet Identity en Access Management) uitkomst bieden. Binnen het team kun je dan gedeelde verantwoordelijkheid nemen over de implementatie van de beveiligingssoftware. Dat scheelt vaak tijd in het beheer van deze systemen. Zo kun je ook teams maken met beheerders bij Amazon en zo rechten en rollen toekennen in het beveiligingssysteem. Dit is net even wat uitgebreider dan bij Microsoft, dat veel meer gericht is op interne teams, binnen de organisatie. Tot slot heeft Amazon een uitgebreid detectie netwerk, waaronder scans op kwetsbaarheden, beveiliging tegen dataverlies en hackers.
Google:
Gekscherend wordt wel gezegd dat jouw data bij Google het veiligst is, omdat alles wordt opgeslagen om meer van je te weten te komen. Maar is dat in de praktijk ook zo?
Maak je gebruik van Google Cloud Storage in het Google Cloud Platform, dan is in ieder geval de data altijd encrypted. Zowel bij het versturen van data, als het opslaan ervan. Een vergelijkbare toepassing met Microsoft (IAM) richt zich op de Identity and Access Management. Hier verder geen bijzondere poespas, maar gewoon een goede toevoeging om snel en overzichtelijk gebruikers en rechten te beheren.
Speciaal voor scholen heeft Google het Google Cloud Security Command Center in het leven geroepen. We kunnen ons zo voorstellen dat er meerdere bedrijven gebruik kunnen maken van deze toepassing, maar het werd in eerste instantie ontwikkeld voor scholen. Hierin kun je gemakkelijk beveiligingslogs bekijken en kijken of er sprake is van onjuist (internet)gebruik.
Voor welke aanbieder kies je als je cloudbeveiliging en tijdbesparing wil?
Om eerlijk te zijn zien we niet heel veel verschil tussen de aanbieders in deze vergelijking. Wellicht dat Amazon een iets uitgebreider pakket heeft, maar daar betaal je dan ook weer meer voor. Aan de andere kant kan een specifieke toepassing als het Google Cloud Security Command Center wel weer precies passen bij de wensen van jouw organisatie.
Ben je op zoek naar een goede cloudaanbieder voor beveiligingssoftware in de cloud, dan zit je bij alle drie de aanbieders eigenlijk wel goed. We zouden eerder de keuze maken op één van de andere gebieden uit onze vergelijkingen, dan op het gebied van beveiliging in de cloud. Er is gewoonweg te weinig verschil op te merken. Misschien is het wel zo dat beveiliging gewoon goed moet zijn en is er weinig te innoveren.