Kosten besparen door het gebruik van AI

Ga terug

Artificial Intelligence, AI, is momenteel een zeer hot topic in IT-landschap. Hoe kun je kosten besparen door het gebruik van AI? Een vergelijk tussen de grote aanbieders van cloudoplossingen: Amazon, Microsoft en Google. We richten ons in dit artikel op de kostenbesparing die het gebruik van AI mogelijk met zich mee brengt. Hoe kun je kosten besparen door het gebruik van AI? Welk platform kun je daar het beste voor kiezen.

Wat zijn de AI-toepassingen bij de cloudservices?

Wanneer we kijken naar ‘de grote drie’: AWS, Microsoft én Google, dan kunnen we constateren dat zij allemaal een vergelijkbare vorm van een AI-toepassing aanbieden. 

Bij Amazon gebruiken ze machine learning voor een veelvoud aan toepassingen. Hierbij kun je denken aan fraude-opsporing, informatie-tagging, modellering en nog veel meer. Bij Amazon is er een veelvoud van toepassingen aangesloten op het gehele AI-netwerk binnen AWS. Al naargelang de wens van de klant kan het AI-systeem worden ingericht om zo tijd (en dus kosten) uit handen te nemen. 

Bij Microsoft hebben ze Azure OpenAI Services opgericht. Dit is een netwerk dat is ingericht op het aansluiten van diverse toepassingen, zoals GPT, DALL-E 2 op hun bestaande systemen. Op deze manier kun je profiteren van de user interface en de beveiliging van Azure én kun je binnen één IT-ecosysteem blijven. 

Tot slot, Google. Deze IT-gigant staat bekend om, zo mogelijk, de beste zoekmachine ter wereld. Dan kon een goede AI-infrastructuur en toepassing eigenlijk niet uitblijven. Daarom heeft Google hun AI-netwerk gelanceerd: PaLM 2. Je kunt deze infrastructuur koppelen aan bestaande systemen, zoals Google Workspace, Translate, Lens etc. 

Hoe kun je kosten besparen door het gebruik van AI?

Dan door naar de hamvraag van dit artikel: hoe kun je kosten besparen door het gebruik van AI? 

Ten eerste kun je taken automatiseren, die normaal gesproken door menselijke handeling worden verricht. Hierbij kun je denken aan fraude-detectie, klantenservice en dataverwerking. Niet alleen scheelt dit loonkosten, maar er is ook geen downtime meer. Het maken van fouten is daarnaast ook verleden tijd, wat mogelijk geld scheelt in (schade)vergoedingen of claims. Er kan ook nog geld worden verdiend door de processen efficiënter te maken. Hierdoor wordt de cost-to-consumer lager en hou je als organisatie onderaan de streep meer geld over. 

Heb je behoefte aan een business coach? Dat is wellicht niet meer nodig. AI kan je voorzien van informatie over het maken van de juiste beslissingen, zodat jouw bedrijf de juiste richting in slaat. De AI-toepassingen kunnen patronen en data analyseren op een manier dat een mens dat niet zou kunnen. Bovendien is de hoeveelheid data die kan worden geanalyseerd veel groter dan met menselijke capaciteit zou kunnen worden gedaan én voor een veel lagere prijs!

De productiekosten worden lager door het gebruik van AI. Kosten voor kwaliteitscontrole, planning en voorraadbeheer worden geautomatiseerd. Zo kom je nooit zonder voorraad te zitten, een verkeerde planning of ondeugdelijke producten. Hierbij geldt ook weer: overal waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Door het gebruik van AI kun je deze fouten dus uitsluiten. 

Voor online winkels kan AI gebruikt worden om betere voorspellingen te doen van interessante nevenproducten. De toepassingen van AI vormen zo de basis van marketingcampagnes die een hogere return on investment zullen geven, aangezien ze gebaseerd zijn op een veel grote datapool en met meer zekerheid het koopgedrag van de consument kunnen voorspellen. 

In ziekenhuizen kan door het gebruik van AI een betere diagnose worden gesteld voor bepaalde klachten en zo eerder met een behandeling worden gestart. De kosten die ziekenhuizen en verzekeraars daarmee uitsparen zijn immens, maar het voordeel voor de gezondheid van de patiënt is daarin heel waardevol.

McKinsey & Company hebben onderzoek gedaan naar de mogelijke kostenbesparing, door het gebruik van AI, in bovenstaande sectoren. Daarbij kwamen zij op een getal van meer dan één triljoen Amerikaanse dollar uit. 

Dit lijkt allemaal prachtig, maar het is niet allemaal goud dat blinkt. Om blind te varen op de informatie uit AI is nu nog té gevaarlijk, daarvoor staat de techniek nog te veel in de kinderschoenen. Het mooie van de AI-toepassingen is dat het zichzelf gaat verbeteren. Deze self-learning staat namelijk aan de basis van de techniek van AI. 

Hoe verhouden de AI-toepassingen zich tot elkaar?

Dan nu een vergelijk tussen de verschillende aanbieders van AI-toepassingen. We zetten de toepassingen van AWS, Microsoft en Google naast elkaar. 

Amazon

AWS, van Amazon, staat bekend om een uitgebreide AI-service. Volgens de gebruikers is AWS makkelijk te gebruiken en zeer schaalbaar. Dit zagen we ook al bij de data-opslag toepassing van AWS. Dat is erg prettig voor beginnende gebruikers. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt en kunt bijschalen al naargelang een groeiende wens of aantal gebruikers. 

AWS biedt een uitgebreide training op de website, met tutorials en documentatie. Daarnaast is er binnen een aantal toepassingen de mogelijkheid om vooraf ingestelde functies te gebruiken om zo direct te kunnen starten met het gebruik van de toepassing. 

Voorbeelden van AI-toepassingen bij AWS zijn Sagemaker, Polly en Transcribe. De eerste is geschikt voor het voorspellen van allerlei situaties en scenario’s. De laatste twee toepassingen richten zich op het vertalen van gesproken taal naar geschreven taal en vice versa. 

Microsoft

Microsoft’s Azure AI is ook zeer uitgebreid en makkelijk te gebruiken. Het biedt eigenlijk over het algemeen vergelijkbare opties als AWS’s toepassing. Hoewel beide platformen claimen een unieke visie te hebben op AI en de toepassing daarvan ontlopen beide aanbieders elkaar nauwelijks. In ons onderzoek naar de mogelijkheden konden we, buiten een aantal details, nauwelijks verschillen vinden. Het gaat dus vooral om de user interface en wat jij als gebruiker prettiger vindt om mee te werken. 

Google

Waar zien we dan wel een verschil? Google verdient hier echt een dikke pluim. Veel van hun AI-toepassingen zijn namelijk gratis. Je kunt bijvoorbeeld Google Bard al gebruiken, zonder daarvoor te hoeven betalen. Dit is de chatbot die zeer vergelijkbaar is met het populaire Chat GPT, dat inmiddels niet meer gratis is. Op dit moment is Google Bard nog niet beschikbaar in Nederland (29 mei, 2023), maar dat zal vermoedelijk snel komen. 

Als we die vergelijking doortrekken naar de prijsverschillen tussen AWS en Microsoft dan kunnen we constateren dan AWS het duurst is. Microsoft Azure is iets goedkoper en Google is verreweg het goedkoopst. Hier kun je dus kosten besparen door voor Google te kiezen. 

Dus wie wint de categorie: kostenbesparing door AI?

Het is in dit geval erg lastig om een winnaar aan te wijzen. De platformen doen over het algemeen hetzelfde. Als we puur kijken naar kostenbesparing, waar het hier over gaat, dan zouden wij voor Google kiezen. Deze toepassing is het goedkoopst en biedt je ongeveer dezelfde functionaliteiten. 

Nog enkele tips voor het gebruik van AI:

  • Begin klein: probeer niet direct jouw hele bedrijf over te laten gaan naar AI-gestuurde beslissingen. Begin met een klein project en bouw het vanuit daar uit. 
  • Concentreer je op de juiste onderdelen van jouw bedrijf. Niet alle onderdelen van de organisatie zullen geschikt zijn voor het gebruik van AI. 
  • Verzamel de juiste mensen om je heen, die verstand hebben van het gebruik van AI.
  • Wees geduldig: je zult niet altijd direct resultaat zien door het gebruik van AI. Er is altijd een overgangsperiode waarin het misschien zelfs wel meer geld gaat kosten, maar daarna zal de investering in tijd en geld zich dubbel en dwars gaan terugverdienen. 

Bronnen: 

Deel dit artikel!