Beveiliging in de cloud, wat kost het?

Ga terug

Een vaak gehoorde angst bij cloudservices is dat iedereen dan bij jouw data kan komen. In dit artikel gaan we kijken naar de beveiliging bij de grootste cloudplatformen ter wereld. Wat kost beveiliging in de cloud?

De thema’s die we in drie artikelen zullen behandelen zijn kostenbesparing, tijdwinst en duurzaamheid van deze toepassingen. In dit artikel komt de kostenbesparing ten opzichte van traditionele beveiligingssystemen aan bod bij de grootste cloudaanbieders ter wereld: Google, Microsoft en Amazon.

Wat kost beveiliging in de cloud?

In aanschaf is de licentie niet goedkoop. In vergelijking met lokaal geïnstalleerde software zal de prijs waarschijnlijk niet eens zoveel verschillen. Op het moment dat de organisatie gaat groeien, dan is beveiliging in de cloud makkelijker te schalen. Hierdoor voorkom je duur arbeidsloon en service uren.

De omvang van de kosten hangt grotendeels af van de complexiteit van jouw organisatie. De grootte en het type product dat je nodig hebt, bepaalt grotendeels het kostenplaatje. In de regel is de kleinere organisatie goedkoper uit, omdat de omvang van het beveiligingsnetwerk kleiner is.

Google:

Het Google Cloud Platform (GCP) biedt een breed scala aan beveiligingsproducten. Hierbij kun je, onder andere, denken aan gebruikers- en toegangsmanagement, encryptie van data, lek beveiliging en monitoring van kwetsbaarheden.

Microsoft:

Bij Microsoft zien we veelal dezelfde toepassingen als bij Google. Wat Microsoft uniek maakt is haar cloud-based beveiliging operatiecentrum. Vanuit deze SOC kun je alle beveiligingsopties in een overzichtelijke UI bedienen.

Amazon:

AWS, Amazon Web Services heeft het meest uitgebreide aanbod met daarin in ieder geval de functionaliteiten zoals hierboven beschreven. Daar staat wel een vrij complexe prijsstructuur tegenover. Zo is de prijs niet alleen afhankelijk van het aantal toepassingen, maar ook van het gebruik en de regio waar jouw bedrijf zich bevindt.

Algemene conclusie over beveiliging in de cloud bij deze aanbieders.

Deze drie aanbieders bieden hun klanten de mogelijkheid om de diensten per uur af te rekenen. Wat de precieze uurprijs is, hangt vooral af van de omvang en complexiteit van de infrastructuur. In alle gevallen is het zo dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.

Voor alle cloudaanbieders geldt dat je het voordeligst uit bent met een eigen beveiligingsexpert in dienst. De support uren van de cloudaanbieders zijn niet goedkoop en bovendien kennen ze jouw business niet zo goed als een intern opgeleide werknemer.

Samenvattend kunnen we vaststellen dat beveiliging in de cloud niet goedkoop is. De kosten zijn in sterke mate afhankelijk van de omvang van de organisatie, de complexiteit, het gebruik en in sommige gevallen zelfs de regio.

Hoe kun je kosten besparen met beveiliging in de cloud?

Als je op zoek gaat naar een cloudaanbieder voor jouw beveiliging, dan is het van belang om goed onderzoek te doen. Wat heb je nodig en hoe kun je dit zo kosteneffectief aanschaffen en beheren? De diensten van de grootste cloudaanbieders komen overeen, maar er zijn zeker verschillen. Hierdoor kan een andere aanbieder wellicht beter bij jouw wensen passen.

Enkele algemene tips om de kosten te drukken:

  • Gebruik zoveel mogelijk beveiligingstoepassingen van de cloudaanbieder. Zo voorkom je dat je eigen software gaat aanschaffen, die redundant is aan die van de cloudaanbieder.
  • Je kunt altijd proberen een korting af te spreken met de cloudaanbieder. Dit is met name interessant voor deze aanbieders als het bedrijf een significante omvang heeft.
  • Afhankelijk van de omvang van het bedrijf kan het zinvol zijn om een intern opgeleide beveilingsexpert in te huren. Is dit nog een stap te ver, dan kun je een extern bureau inschakelen om de services te beheren.
  • Hou eventuele beveiligingssoftware en risico’s goed in de gaten. Adequaat reageren op gevaar en bedreigingen voor de software infrastructuur en/of data kan een hoop geld schelen.
  • Gebruik, als dat mogelijk is, de auto-scaling toepassing. Dat wil zeggen dat er bij verminderd gebruik automatisch wordt geschaald, zodat je de kosten kunt beperken. Zo betaal je ten alle tijden alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt.
  • Heb je tijdelijk meer omvang en toepassingen nodig? Neem die dan af voor bepaalde tijd. Zo zit je niet onnodig lang aan abonnementen en toepassingen vast.

Beveiling in de cloud: wie wint?

Als we Microsoft, Google en Amazon tegenover elkaar zetten dan kunnen we concluderen dat alle aanbieders de zaken goed op orde hebben. Je mag van alle providers verwachten dat ze een top dienst en platform leveren, waar jij je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van jouw systemen en data.

Dat gezegd hebbende, er kan er natuurlijk maar één de beste zijn. Amazon en Microsoft zijn al wat langer actief in dit specifieke onderdeel van cloudservices. Dat zie je terug, met name in het aantal toepassingen. Google is, tot nu toe, net iets minder goed in staat om een complexe data- en infrastructuur goed te kunnen bedienen. De verwachting is wel dat Google snel stappen in die richting gaat maken. Het is volgens ons een kwestie van tijd voordat, op dit vlak, Google zich kan meten met ‘de grote jongens’.

Als we een keuze zouden moeten maken tussen Amazon en Microsoft dan zouden we dat alleen doen op basis van een specifieke behoefte. Voor het ‘verschil’, of het gebrek daaraan, hoef je het niet te doen. We zouden dan, afhankelijk van de complexiteit van jouw organisatie, kiezen voor Amazon. Deze aanbieder heeft een lange staat van dienst en is ook nog eens sterk gericht op ontwikkelingen en innovatie. Kortom, Amazon zou onze keuze zijn.

Bronnen:

Deel dit artikel!