Snel pipelines optuigen met Azure DevOps

Ga terug

Snel pipelines optuigen met Azure DevOps Jeroen werkt aan nieuwe dingen leren bij IVO Rechtspraak als software engineer. Met zijn DevOps-team werkt hij aan het Digitaal Werkdossier (DWD), een applicatie waarmee rechters en andere medewerkers van de Rechtspraak digitaal kunnen samenwerken. ‘Bewaring gebruikt het al, en de andere afdelingen kunnen niet wachten. Een goed teken natuurlijk.

Jeroen bouwt snelle pipelines in Microsoft Azure Devops

IVO Rechtspraak is een ICT dienstverlener voor de Rechtspraak. IVO Rechtspraak biedt ICT-gebaseerde oplossingen en heeft goede kennis van de rechtspraak en haar werkprocessen.

Op welke manier gebruikt IVO Rechtspraak deze technologie?

Jeroen werkt als software developer bij IVO Rechtspraak, waar momenteel de overstap wordt gemaakt van Jenkins DevOps naar de cloudomgeving van Microsoft Azure, waarmee hij razendsnel pipelines kan optuigen met Azure DevOps. ‘Bewaring gebruikt het al, en de andere afdelingen kunnen niet wachten. Een goed teken natuurlijk.. Een flinke klus, aangezien IVO Rechtspraak werkt met microservices. Daarnaast is de organisatie bezig met het migreren naar een nieuwe versie van het Open Shift-platform en ook dát heeft aardig wat voeten in de aarde.

Als software developer ligt de focus van Jeroen momenteel op de tooling voor de delivery van de applicatie. Dat wil zeggen als het systeem van de ontwikkelomgeving naar de productieomgeving gaat.

 “ Wat mij blij maakt? Als collega’s iets goeds zeggen over mijn werk, en het naar de productie mag! ‘“

 – Jeroen, IVO Rechtspraak –

 Jeroen bijt zich het liefst vast in complexe functionaliteiten. Daarbij kijkt hij niet alleen naar de software, maar juist ook naar de processen erachter. Mijn focus ligt bij wat de gebruikers willen en dát maakt mijn werk heel divers.

Ondanks dat Jeroen veel thuis werkt heeft hij de hele dag door contact met collega’s via Slack. Na het werk gaan ze regelmatig karten of boulderen om de teamspirit hoog te houden.

Wat zijn flexibele microservices?

Bij IVO Rechtspraak werken ze met microservices. Ieder Digitaal Werkdossier bestaat uit tientallen verschillende microservices. Het inlezen, verwerken en doorzoekbaar maken van bestanden zijn voorbeelden van zulke microservices. Daarnaast kun je door middel van deze services annotaties in een dossier maken.

Jeroen is erg enthousiast over het structureren van microservices. Het is zelfs dé reden dat hij graag bij IVO wilde werken! “We hebben daarnaast een erg leuk team. Onze back-end-afdeling trekt zich erg aan elkaar op”, aldus Jeroen.

Hoe kun je razendsnel pipelines bouwen?

De techniek van Azure DevOps wordt door veel bedrijven omarmd. Je kunt er razendsnel pipelines mee optuigen in Azure DevOps., doordat je met herbruikbare objecten werkt. Dit zijn de bouwblokken waarmee je deze pipelines opbouwt.

“Het opbouwen van een nieuwe pipeline duurt een paar dagen. Daarna kun je deze hergebruiken voor een vergelijkbare service. De volgende pipeline heb je dan binnen een paar minuten klaar!”, zo geeft Jeroen aan

Als je iets wil veranderen aan een pipeline dan kun je erg snel updates doorvoeren. Dit gaat centraal, per object. Je hoeft dus niet voor iedere pipeline, met dat object, deze handeling te herhalen. Dat scheelt voor Jeroen erg veel tijd.

Volgens Jeroen is het belangrijk dat je als IT’er met deze techniek uit de voeten kunt. “Zo blijf je relevant voor jouw werkgever”, zo vertelt Jeroen ons.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel!