Snellere databases in de cloud

Ga terug

Snellere databases in de cloud?  In het vorige artikel hebben we kunnen lezen hoe je kosten bespaart met het gebruik van database management in de cloud. Daar willen we in dit artikel aan toevoegen welke tijdswinst je kunt behalen als je jouw databases en informatie in de cloud beheert.  Wellicht dat één van de grote cloudaanbieders: Microsoft, Amazon of Google je wel veel meer tijdswinst oplevert. 

Hoe krijg je snellere databases in de cloud?

Ten eerste kunnen de databases geautomatiseerd worden opgestart en geschaald. Op die manier kan een event het opstarten van een applicatie of database triggeren. Dit gebeurt in real-time en hoeft dus vaak niet handmatig te worden gedaan door de gebruiker. Deze automatisering kan ook worden opgeschaald op het moment dat de wensen van de gebruiker en de organisatie veranderen. Je kunt hierbij denken aan het automatisch vergroten van de snelheid of beschikbare bandbreedte op piekmomenten. 

Wanneer je databases in de cloud beheert biedt het gebruik van managed services je de mogelijkheid om de databases zo efficiënt mogelijk te beheren. Zo kun je alledaagse taken laten automatiseren, zodat je zelf kunt concentreren op de grotere complexe taken.

Niet is zo vervelend als data kwijtraken. Het voordeel van cloudservices is dat de data over het algemeen ‘nog wel ergens staat’. Dat wil zeggen dat de meeste cloudaanbieders een goed backup systeem hebben. Zo kun je de database vaak terugzetten naar bepaalde herstelpunten. 

Tot slot biedt een cloud oplossing je de mogelijkheid om alerts en monitoring toe te passen. Door het invoeren van bepaalde regels kun je op de hoogte worden gesteld bij bepaalde acties en evenementen. Daarvoor hoef je zelf dus niets in de gaten te houden, dat doet de applicatie voor je.

De rode draad in het verhaal hier is duidelijk het toepassen van automatisering in de bedrijfsvoering. Hoe minder tijd er hoeft te worden besteed aan routine-acties en controles, des te meer tijd blijft er over voor andere belangrijke(re) zaken. 

Welke aanbieder heeft de snelste databases?

Hieronder bekijken we hoe ‘de grote drie’ zich richten op bovenstaande toepassingen om de tijdswinst voor de gebruiker zo groot mogelijk te maken. 

Amazon

Bij Amazon heet de automatische schaalbaarheid van de databases: Amazon Relational Database Service (RDS). Je hoeft je dus niet druk te maken over handmatige acties. De database past zich automatisch aan de behoefte van de gebruiker aan. Dit scheelt natuurlijk geld én kosten. In deze applicatie kun je ook managed services toepassen, waarmee een groot deel van de terugkerende taken kan worden geautomatiseerd. 

Microsoft Azure

Microsoft Azure SQL Database Managed Services zoals de officiële volledige naam luidt. Onderdelen van de dienstverlening van deze aanbieder zijn online transactiemanagement, data-processing, business intelligence en real-time processing.  Wat dat betreft dus gelijkwaardig aan Amazon. Ook op het gebied van beveiliging en backup zien we weinig noemenswaardige verschillen. 

Google

Tot slot bespreken we Google Cloud SQL als database management oplossing. Ook hier geldt weer dat de basisfuncties aanwezig zijn: automatische backups, herstel, monitoring, schaalbaarheid en beveiliging. 

Welk platform is objectief het snelst? Als we de gebruikerstesten en reviews mogen geloven, dan is Amazon het snelste platform. Dit is gemeten in latency, de tijd die het kost om een datapakketje van de ene naar de andere plek te schrijven. Bij Amazon is dit 1 milliseconde. Microsoft is iets langzamer, met 2 milliseconde. Tot slot zien we wel een significant verschil met de snelheid van Google SQL, dat er gemiddeld 5 milliseconde over doet. 

Is dat erg belangrijk? Wellicht niet, want 5 milliseconde is nog steeds veel sneller dan je kunt reageren. Het is dus niet zo dat je echt zit te wachten op het wegschrijven of ophalen van de data. We zouden dus niet jouw keuze af laten hangen van deze getallen.

Dus wie wint de categorie: snelheid en databases in de cloud?

Op basis van functionaliteiten ontlopen Amazon, Microsoft en Google elkaar nauwelijks in deze vergelijking. De basisfuncties zijn bij alle drie uitstekend in orde. Wat belangrijk is voor de hoeveelheid tijdswinst is de huidige infrastructuur die jouw organisatie heeft. 

Binnen het ecosysteem van een aanbieder gaat de gegevensoverdracht nét wat sneller en zijn de databases efficiënter te beheren. Ga je verschillende systemen met elkaar combineren, of third-party-applicaties toevoegen, dan kan dit ten koste gaan van de snelheid. Dit heeft met name te maken met de programmeertaal waar gebruik van wordt gemaakt. Over het algemeen kunnen ze allemaal met elkaar praten, maar de ene taal communiceert net wat makkelijker met elkaar dan de andere. 

Voor het verschil in snelheid hoef je geen keuze te maken, want voor de meeste gebruikers zal een snelheid van onder de 5 milliseconden ruim voldoende zijn voor het ophalen en wegschrijven van data. 

 

Als we dan toch een keuze zouden moeten maken, dan kiezen we voor Amazon. Het is de meest uitgebreide toepassing en je kunt er het meeste mee laten beheren. Als we de kosten niet in ogenschouw hoeven nemen, dan is Amazon de meest complete toepassing. 

Bronnen:

  • https://aws.amazon.com/marketplace/pp/prodview-hwltaclm4pjr4?ref=portal_asin_url
  • https://cloud.google.com/sql
  • https://azure.microsoft.com/en-us/products/azure-sql/database
Deel dit artikel!