Hoe dataopslag in de cloud tijd bespaart

Ga terug

Hoe dataopslag in de cloud tijd bespaart. Hoe stellen de platformen van Amazon, Microsoft en Google je in staat sneller te werken? In het vorige artikel hebben we besproken hoe je geld kunt besparen door het gebruik van cloudoplossingen. In

dit artikel houden we de functionaliteiten van de platformen opnieuw tegen het licht, maar nu in relatie tot mogelijke tijdswinst. 

Welke applicaties zijn er op het gebied van dataopslag in de cloud?

Amazon Simple Storage (S3) is de applicatie van Amazon (AWS) als het gaat om massale data-opslag. Bij Microsoft is dit Azure Blob Storage. Zoals we hebben kunnen lezen wordt AWS’s S3 geroemd om de kosteneffectiviteit van het platform en staat Microsoft Azure bekend om de hoge mate van aanpasbaarheid en de integratie-mogelijkheden. Maar hoe zit het met de tijdbesparing die dit oplevert?

Wat zijn de tijdbesparende voordelen van Amazon, Microsoft en Google?

Hieronder zulllen we kort uiteenzetten hoe de aanbieders van massale dataopslag om gaan met de wens om sneller en efficiënter te werken. Hoe verhouden de aanbieders zich tot elkaar? Op basis waarvan zou je een keuze kunnen maken.

Amazon

Voor bedrijven die grote hoeveelheden data versturen en ontvangen is S3 van AWS een goede uitkomst. De hamvraag van dit artikel is: hoeveel tijd bespaar je nu eigenlijk met het gebruik van deze toepassingen in de cloud? De applicatie maakt gebruik van een transfer accelerator. Door het gebruik hiervan kan de snelheid van bestandsoverdracht tot wel 500% worden vergroot. Dat is erg handig, zeker als je dit combineert met de archieffunctie van het platform. Deze archieffunctie zorgt ervoor dat je bestanden, die je niet vaak gebruikt, kunt archiveren, zodat dit kosten scheelt. Dat heb je in ons vorige artikel over kostenbesparing van AWS kunnen lezen. Op het moment dat je over de data wil beschikken, dan wil je ook dat dit snel gebeurt. Dat kan dus door middel van deze transfer accelerator en dus hoef je niet lang te wachten op de data. 

Microsoft

Hoe zit dit bij Microsoft Azure? De tegenhanger van S3 heeft geen pakkende naam voor de techniek achter het, sneller, wegschrijven en ophalen van data. Wel laat hun site lezen dat ze nagedacht hebben over het versnellen van dit proces. De data wordt opgedeeld in kleinere deeltjes, zogeheten partities. Hoe groot deze partities mogen zijn en hoeveel je tegelijk kunt laten wegschrijven hangt af van de service die je af neemt. Een premium Azure Storage Service geeft je meer mogelijkheden dan de basisversie. Dit houdt stand met de onderverdeling in het vorige artikel, waarbij Microsoft zich voornamelijk richt op de grootte van bestandsopslag en niet op de gebruikte features, zoals AWS. 

Google

Een zeer eervolle vermelding voor Google Cloud Storage. De toepassing van Google Storage wint het met flinke afstand van zowel AWS als Microsoft. Zoals we in het vorige artikel hebben kunnen lezen mist Google op het moment nog wat features, maar voor de toekomst is dit absoluut een speler om rekening mee te houden. 

Hoe verhouden de down- en uploadsnelheden zich tot elkaar?

In een onderzoek uit 2015 naar de up- en downloadsnelheden bij S3 en Azure Storage bleek dat AWS’s een stuk sneller is. Inmiddels zijn de snelheden wel verbeterd bij Microsoft. Wel is het zo dat er bij AWS een maximum schrijf- en downloadsnelheid is. Echter, deze snelheid ligt nog steeds hoger dan de gemiddelde snelheid bij Microsoft Azure. Bij de uploadsnelheid is het verschil minder groot, maar ook hier wint AWS de strijd.

Hoe snel kun je aan de slag met AWS S3 en Microsoft Azure?

Als je gaat starten met het gebruik van één van deze cloud oplossingen dan dient de infrastructuur te worden aangelegd. Hoe snel kun je aan de slag met deze applicaties en welke oplossing biedt je de meeste tijdbesparing tijdens implementatie? Als we afgaan op een vergelijking tussen beide systemen dan kunnen we vaststellen dat de user-interface één van de belangrijkste onderdelen is als we het hebben over implementatie. Daarbij komt er een duidelijke winnaar uit de bus: Microsoft Azure Storage. 

De gebruikers van AWS gaan zelfs zo ver dat ze aangeven dat de gebruikersinterface voor nieuwe gebruikers erg verwarrend is, hoewel dit natuurlijk subjectief is. In ieder geval wordt Microsoft Azure geroemd om de overzichtelijke en gemakkelijke implementatie. Dus als we een platform hier als winnaar aan moeten wijzen, dan is dat in dit geval Microsoft Azure. 

Dus wie wint er?

Wie wint op dit gebied de strijd der cloudoplossingen? We stelden ons in het begin van deze blog de vraag: welke oplossing biedt de meeste tijdbesparing? Ten eerste kijken naar het gemak van de implementatie van Microsoft Azure. Dan kunnen we er niet omheen dat je, als beginner, prima terecht kunt bij Microsoft. De gebruikersinterface wordt geroemd en de toepassing is makkelijk te beheren en aan te passen. 

Ben je echter een geoefende gebruiker en weet je de weg in cloudoplossingen, dan kun je beter kiezen voor AWS’s S3. De down- en uploadsnelheid is hoger dan bij Microsoft’s Azure. Als je veel grotere bestanden moet verplaatsen of ophalen, dan kun je wellicht beter kiezen voor Google Storage. Gebruik je vaak kleinere bestanden, dan kun je prima uit de voeten met S3 en Azure. 

Ook hier kies je dus weer op basis van de behoeftes die je hebt ten aanzien van jouw dataopslag en beheer. De verschillen zijn niet dusdanig groot dat het loont om van aanbieder te wisselen, maar als je nog op zoek bent naar een goede cloudoplossing, dan kun je met dit artikel uit de voeten. 

Bronnen:

  • http://blog.zachbjornson.com/2015/12/29/cloud-storage-performance.html
  • https://learn.microsoft.com/en-us/azure/storage/blobs/storage-blobs-tune-upload-download
  • https://www.bdrsuite.com/blog/amazon-s3-vs-azure-blob-storage-comparison/
  • https://www.cloudwards.net/azure-vs-amazon-s3-vs-google-vs-backblaze-b2/

 

Deel dit artikel!